Annie Tiekstra

Al jong ben ik op de fiets gezet en dat beviel prima. Zelfs zo goed dat ik al snel liever niet meer bij mijn vader en moeder achterop wil zitten, maar zelf wil fietsen. Alleen is er een probleem, we hebben maar één kinderfiets voor mij en mijn twee jaar oudere zus. Tja, en zij is ouder en heeft meer ‘rechten’. Voor mij een gelukje als mijn zus tijdens een zondagse fietstocht valt en met bebloede knie niet meer kan fietsen. Mijn zus gaat achterop bij m’n vader en ik mag fietsen.

Vanaf dat moment ben ik niet meer van de fiets te krijgen en maak ik heel wat ritjes op allerlei verschillende fietsen en dat doe ik nog steeds en met veel plezier.

Fietsen is voor mij een vervoermiddel, ik fiets naar school, werk, uitstapjes, boodschappen. Fietsen is meer dan dat, het is een manier om in beweging te zijn, buiten te zijn, in de natuur, het geeft vrijheid.

Mijn eerste Samen Opfietsen activiteit is al op de lagere school. Achterop de fiets neem ik kleuters mee die nog niet zelf in het verkeer kunnen fietsen. Naast mij, op een eigen fiets, een jong kind die nog niet alleen in het verkeer mag fietsen. Handig voor de ouders en een zakcentje voor mij.

Op mijn 16e maak ik samen met mijn zus mijn eerste fietsvakantie en dat smaakt naar meer. Fietsen wordt vanaf dat moment ook een ontdekkingstocht, mensen ontmoeten, nieuwe culturen ontdekken. Er is een wereldfietser ‘geboren’. Sindsdien maak ik fietstochten in Europa en de rest van de wereld.

Met Samen Opfietsen wil ik het plezier van het fietsen delen met mensen voor wie een stukje fietsen niet zo logisch is. Het fietsen inzetten als middel om te praten over wat je bezighoudt in je leven en waar je tegenaan loopt. Al fietsend komen tot een goed gesprek en zo nieuwe inzichten krijgen.
Ervaring

Ik werk graag met mensen en heb jarenlang in het speciaal onderwijs gewerkt met verschillende doelgroepen. Naast een onderwijsbevoegdheid heb ik maatschappelijk werk gestudeerd. In de psychiatrie heb ik o.a. met ouderen en met mensen met autisme gewerkt.

Naast fietsen speelt theater ook een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben de helft van een theaterduo: Duo Ondersteboven.

Verder ben ik Fietsdocent bij de Fietsersbond en zit ik in het bestuur van de Stichting BuitenGewoonFiets.

Een mooie samen fiets ervaring

Ik heb een Turkse man Nederlandse les gegeven, eerst gewoon aan tafel. Toen dat niet lukte zijn we samen gaan fietsen. Al fietsend de taal leren was stukken makkelijker, daarnaast werd hij vrolijker en opener. Hij genoot erg van de fietstochten, maakte grapjes, was in beweging en ontdekte nieuwe plekken in de omgeving, waar hij later met zijn kinderen weer naar toe ging. Het is zo eenvoudig een fietstocht maken en het brengt je zoveel!