Fietsbegeleiding

Samen fietsen

Na een fietsongeval weer op de fiets

Na een fietsongeval is de drempel vaak hoog om weer op de fiets te stappen en het verkeer in te gaan. Vaak heb je lang niet gefietst in verband met je lichamelijke herstel, maar misschien kijk je er ook wel heel erg tegenop. Vaak speelt angst een grote rol om weer te gaan fietsen.

Samen kijken we naar wat je nodig hebt om weer op de fiets te stappen en de vrijheid van het fietsen te ervaren. Het is vooral belangrijk dat je weer ontspannen op de fiets zit. Op een rustige plek, zonder andere verkeersdeelnemers, oefen je eerst het fietsen en de verschillende fietsvaardigheden. Daarna gaan we samen de straat op, eerst fietsen we vooral op rustige plekken, zodat je langzaam weer aan het verkeer went. Vervolgens fietsen we routes die voor jou belangrijk zijn. Zo kom je in je eigen tempo weer op de fiets en in het verkeer en krijg je je vertrouwen in het fietsen terug.

Samen fietsen in het verkeer

Fietsen kun je wel, maar je voelt je onzeker in het verkeer waardoor je toch niet op de fiets stapt.
De onzekerheid kan verschillende oorzaken hebben:

  • je hebt moeite met het drukke verkeer, je mist het overzicht
  • je weet de weg naar je bestemming niet
  • je kent de verkeersregels niet of onvoldoende

Sommige mensen leren het beste door te doen. Daarom gaan we samen fietsen, onderweg staan we regelmatig stil om de verkeersregels uit te leggen en uit te voeren.
Met gerichte hulp en praktische tips kun je leren fietsen in het verkeer, zodat je daarna zelfstandig op pad kunt. Je krijgt meer vrijheid, bent minder afhankelijk van anderen, het openbaar vervoer of de (regio)taxi.

Het samen fietsen in het verkeer werkt heel goed voor mensen met autisme of een licht verstandelijke beperking.

Naar school fietsen

Nadat je hebt leren fietsen kun je, net als je broertjes/zusjes en heel veel andere kinderen, naar school fietsen. Voor kinderen in het speciaal onderwijs is de school vaak ver weg. Het is dan al een mooie stap om één dag in de week naar school te fietsen. Sommige kinderen fietsen wel bijna tien kilometer naar school, een behoorlijke fietstocht. De kinderen vinden het leuk en stoer om zelf naar school te fietsen, ze zijn trots op zichzelf. Een ervaring van een juf; ‘Als hij ’s ochtends op de fiets naar school komt is hij veel alerter en actiever dan op de dagen dat hij met het busje komt’. Dat is mooi meegenomen dus!

Een fietstocht maken

Waar wil je naartoe? Als je kunt fietsen gaat er een wereld voor je open.

In en om Amersfoort zijn heel veel leuke bestemmingen op fietsafstand. Zoals de Soesterduinen, het fietspad langs de Eem, de Treek, Stoutenburg, de Piramide, de Vliegbasis Soesterberg en nog veel meer. Of we fietsen naar een speelplek, de kinderboerderij, naar opa en oma of …………

Het fietsen zelf is al een belevenis, onderweg kom je van alles tegen.

Fietservaringen

Twirre fietst heel graag!

Fietsen is voor Twirre  een levensbehoefte!  Als hij niet kan fietsen gaat het niet goed met hem. Twirre is een man met autisme en een verstandelijke beperking. Samen maken we fietstochten in de schitterende omgeving van Huis ter Heide. We fietsen veel in de bossen, op de bospaden, maar Twirre fietst ook heel graag op de mountainbike routes van de Utrechtse Heuvelrug. Hij is heel behendig op de fiets en vindt het heerlijk om bochtjes te fietsen, heuveltje op, heuveltje af te gaan.

Af en toe maken we ook langere tochten. Zoals naar Arnhem, naar zijn vader, en de volgende dag fietsen we weer terug.

Martijn fietst, kletst en heeft plezier!

Samen fietsen op de tandem. Zodra Martijn mij ziet komt er een grote lach op zijn gezicht! Weer of geen weer, Martijn wil altijd fietsen. Hij zit regelmatig met de handen in de lucht en roept ‘Ik ben blij, ik ga fietsen!’ Martijn kletst heel wat af achterop de tandem en er is onderweg ook genoeg te zien. Het is heel gezellig fietsen met Martijn, hij heeft een leuke humor. De route wisselen we af, de ene keer fietsen we lekker in de natuur en de andere keer fietsen we door de stad. Het maakt Martijn niet echt uit waar hij fietst, als hij maar kan fietsen, dat is het belangrijkste!

De eerste grote fietstocht van Barnabas en Laszlo!

Eerst leren fietsen, dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen, maar wel speels en kindgericht. Er moet het nodige overwonnen worden. Als de twee broers het fietsen onder de knie hebben willen ze natuurlijk ook echt de wereld in….

Beide hebben ze een mooie bestemming bedacht. Barnabas wil naar opa en oma in Woudenberg en Laszlo wil naar zijn meester in Baarn fietsen. De jongens zijn super gemotiveerd en tellen de dagen af voor het grote avontuur.

Op de grote dag staat Barnabas al met z’n fiets op straat te wachten. Hij heeft er ontzettend veel zin in en ik ook! We fietsen over de fietsbrug via de Treek naar Woudenberg, waar opa en oma ons blij verwelkomen. Gezellig samen lunchen en dan weer terug fietsen naar Amersfoort. Dik 20 kilometer heeft Barnabas gefietst, wat een prestatie, maar vooral wat een plezier. Hij straalt bij thuiskomst!

Daarna ga ik met Laszlo op pad, ook hij heeft er heel veel zin in. Met een grote lach zit hij op de fiets. Eerst een stuk door Amersfoort en dan de polder in. In de verte zien we Baarn al liggen, daar woont zijn meester. Die is helemaal verrast als Laszlo met zijn fiets voor de deur staat. Lekker voetballen met meester en vooral de baby vasthouden en knuffelen. Laszlo geniet volop. Op de terugweg patat eten en dan naar huis, lekker windje mee. Wat een kanjer, 25 km gefietst en thuis nog lekker even op de trampoline springen.