Fietsles volwassenen

Iedereen in Nederland kan fietsen!

Was dat maar waar

Niet alle volwassenen in Nederland kunnen fietsen. Dat is best lastig, want fietsen leren op latere leeftijd is moeilijk. Dit ervaar ik al een aantal jaren tijdens het geven van fietsles aan vrouwen van niet Nederlandse afkomst. Deze vrouwen hebben meestal nog nooit gefietst. Er is heel wat moed en doorzettingsvermogen voor nodig om het fietsen onder de knie te krijgen, maar net zo belangrijk zijn de verkeersregels die geleerd moeten worden.

Als het fietsen uiteindelijk lukt geeft dat zoveel vrijheid, ineens gaat er een wereld open voor de vrouwen. Toch leert niet iedereen fietsen tijdens groeps-fietslessen. Sommige vrouwen zijn zo angstig dat ze meer aandacht en tijd nodig hebben om het fietsen te leren. Individuele fietsles is dan een goed alternatief.

Theorie verkeersles voor vrouwen
Een aantal oorzaken van fietsangst:
  • De techniek van het fietsen niet beheersen
  • Evenwichtsproblemen
  • Lichamelijke problemen die het fietsen belemmeren

Ook kan er sprake zijn van verkeersangst door het drukke verkeer of onzeker zijn omdat ze de verkeersregels niet kennen en daardoor geen overzicht hebben.

Het stimuleren en vergroten van het zelfvertrouwen van de vrouwen is een belangrijk punt in het traject. Op een bepaald moment in het traject moeten de vrouwen, op een rustige plek in hun eigen omgeving, fietskilometers maken. Het fietsen moet vanzelf gaan, ze moeten niet meer nadenken over de fietsbeweging zelf, zodat alle aandacht naar het verkeer kan gaan.

Het is een uitdagende opdracht om ook deze fietsangstige vrouwen op de fiets te krijgen.

Filmpje: fietsles in je eigen omgeving

Fietsles voor vrouwen

Heb je een vraag op fietsgebied?

Stel de vraag gerust. Hopelijk kan ik je verder helpen, zo niet dan ken ik vast iemand anders die je wel kan helpen.

Mijn doel is nog meer vrouwen en mannen op de fiets naar het werk. Of de fiets pakken voor de boodschappen in de stad, vrienden bezoeken, om te bewegen, voor ontspanning of gezellig samen een stukje fietsen.


Fietsles vanuit Amersfoort


Fietsles na een fietsongeval

Na een fietsongeval is de drempel soms hoog om weer op de fiets te stappen en het verkeer in te gaan. Vaak heb je lang niet gefietst in verband met het herstel, maar ook kan er angst zijn voor het verkeer. Samen kijken we naar wat je nodig hebt. Eerst is het belangrijk dat je weer ontspannen op de fiets zit. Op een rustige plek zonder ander verkeer oefen je het fietsen en de fietsvaardigheden. Daarna gaan we samen de straat op, eerst vooral op rustige plekken, zodat je langzaam weer aan het verkeer kunt wennen. Vervolgens fietsen we routes die voor jou belangrijk zijn. Zo kom je op een ontspannen manier weer op de fiets en krijg je je vertrouwen weer terug.


Wie heeft er voorrang?

Veel mensen hebben moeite met de verkeersregels. Dit kan een onveilig gevoel geven in het verkeer en is ook gevaarlijk. Ik kan je helpen door samen in het verkeer te fietsen en onderweg de verschillende verkeerssituaties te bespreken. Op deze manier leer je in de praktijk de verkeerregels. Een theorieles is ook mogelijk.
Het doel is veilig fietsen!

Fietsen op een driewielfiets of met zijwielen

Fietsen is voor de meeste mensen geen probleem, het is ons met de paplepel ingegoten. Als fietsen op een gewone tweewiel-fiets niet (meer) lukt dan zijn er gelukkig allerlei andere mogelijkheden, onder andere de driewielfiets en de zijwielen.

Fietsen op een driewielfiets of met zijwielen op je eigen fiets is een compleet andere manier van fietsen. Hier moet je aan wennen. Een of meer fietslessen zijn meestal voldoende om het vertrouwen te krijgen om met de driewielfiets of zijwielen veilig de weg op te gaan. Zodat je weer opnieuw met veel plezier op de fiets stapt, mooie fietstochten maakt en in beweging blijft.

Ik help u graag een stukje op weg met de driewielfiets of met de zijwielen.


Fietsen geeft heel veel vrijheid!

Fietsles in de wijk Liendert, Amersfoort.

Op de ABC school de Zonneparel kunnen vrouwen fietsles krijgen. In groepjes van twee leren de vrouwen fietsen, er is veel individuele aandacht en begeleiding . Alle vaardigheden die nodig zijn om in het verkeer te fietsen worden op een verkeersvrije plek geoefend. Voordat de vrouwen de straat op kunnen krijgen ze eerst verkeersles. Daarna ga ik met de vrouwen in de buurt fietsen om verkeerservaring op te doen en fietsen we naar verschillende locaties, zoals o.a. het stadscentrum en ziekenhuis. Op deze manier leren de vrouwen hun buurt en de stad steeds beter kennen.

Woon je in Liendert en heb je een fietsvraag, bel of mail gerust.

ABC Liendert en de Gemeente Amersfoort financieren dit fietsproject.

Reacties
Opdrachtgever fietsles; 'We zijn heel blij en tevreden met de samenwerking, je voortgangsnotities en je inzet! Bij cliënten waarbij de volgende stap in het grotere traject niet te zetten is vanwege fietsangst, maak je echt het verschil, en dat was precies wat we zochten!'

Een vrouw die heeft leren fietsen en nu zelfs met kinderen in de fietskar door de stad fietst; 'Dank je wel Annie ik word meer zeker over mij zelf door jou. Jij bent geweldig.'

Een vrouw van turkse afkomst;  Jouw fietslessen hebben enorm geholpen en een goede basis gelegd om nu zelf verder te gaan. Nogmaals ontzettend bedankt en wellicht komen we elkaar inderdaad een keer tegen op een van de vele, mooie, fietspaden bij ons in de buurt!

Een vrouw met grote fietsangst, maar nu overal naar toe fietst; ‘Ik had gedacht dat ik nooit zou leren fietsen, elke keer als ik op de fiets stap zeg ik ‘Dank je wel Annie!’