Fietsles volwassenen

Iedereen in Nederland kan fietsen!

Was dat maar waar

Niet alle volwassenen in Nederland kunnen fietsen. Dat is jammer, want leren fietsen op latere leeftijd is moeilijk. Dit ervaar ik al een aantal jaren tijdens het geven van fietsles aan vrouwen van niet Nederlandse afkomst. Deze vrouwen hebben meestal nog nooit op een fiets gezeten. Er is heel wat moed en doorzettingsvermogen voor nodig om het fietsen onder de knie te krijgen. De meeste vrouwen vinden het fietsen in het begin spannend, ze zijn bang om te vallen en hebben vaak faalangst ‘Ik leer het nooit’.

Het is altijd een mooi moment als de vrouwen ineens plezier krijgen in het fietsen en de angst verdwijnt. Vanaf dat moment gaat het fietsen alleen nog maar vooruit. Als het fietsen uiteindelijk lukt geeft dat heel veel vrijheid en nieuwe mogelijkheden, ineens gaat er een wereld open voor deze vrouwen.

Het stimuleren en vergroten van het zelfvertrouwen van de vrouwen is een belangrijk punt tijdens het leren fietsen. Op een bepaald moment moeten de vrouwen zelf, op een rustige plek in hun eigen omgeving, fietskilometers maken. Het fietsen moet als het ware vanzelf gaan, ze moeten niet meer nadenken over de fietsbeweging. Zodat later, als ze op straat fietsen, alle aandacht naar het verkeer kan gaan.

Sommige vrouwen zijn heel bang om te gaan fietsen, ze hebben meer tijd en aandacht nodig om het fietsen te leren.
Ook kan er sprake zijn van verkeersangst, bijvoorbeeld door het drukke verkeer of ze zijn onzeker omdat ze de verkeersregels niet kennen. 
Een aantal oorzaken waardoor het leren fietsen moeizaam gaat:

  • Fysieke problemen; een slecht lichaamsbesef, bijvoorbeeld doordat ze weinig bewegen of moeite met het evenwicht.
  • Mentale problemen of trauma’s, waardoor fietsbewegingen moeizaam gaan of niet lukken.

Het is een mooie uitdaging om iedereen op de fiets te krijgen!

Leren fietsen op een driewielfiets

Fietsen is voor de meeste mensen geen probleem, het is ons met de paplepel ingegoten. Als fietsen op een gewone fiets niet (meer) lukt, dan zijn er gelukkig andere mogelijkheden om toch te kunnen blijven fietsen. Een driewielfiets is een van de mogelijkheden. Er zijn verschillende soorten driewielfietsen; lage, hoge en sportieve modellen. Het is belangrijk om goed te kijken wat de beste keus is voor jou. Ik kijk en help graag mee bij het vinden van een passende fiets.

‘Dat doe ik wel even’ denken de meeste mensen als ze voor het eerst op een driewielfiets stappen. Maar dat valt tegen! Fietsen op een driewielfiets is een compleet andere manier van fietsen. Hier moet je aan wennen of beter gezegd dit moet je leren. Een of meer fietslessen zijn meestal voldoende om het vertrouwen te krijgen om met de driewielfiets veilig de weg op te gaan. Zodat je daarna weer opnieuw met veel plezier op de fiets stapt, mooie fietstochten maakt en lekker in beweging blijft. Ik help je graag een stukje op weg met de driewielfiets. Bovenstaande geldt ook voor een fiets met zijwielen.

Leren omgaan met een e-bike

Steeds meer mensen stappen over op een e-bike. Voor ouderen die vaak minder kracht hebben is het een mooie oplossing om te blijven fietsen. Maar fietsen op een e-bike is wennen, mensen realiseren zich dat vaak niet. Ze fietsen immers al van jongs af aan!

Je moet je e-bike leren kennen, de fiets is zwaarder en hij gaat ongemerkt sneller. Maar ook hoe werkt de ondersteuning in combinatie met de versnellingen. Op een rustige verkeersvrije plek leer je je e-bike kennen, krijg je tips en oefen je de behendigheid. Een of meer fietslessen zijn vaak al voldoende om daarna veiliger op pad te gaan met je e-bike.

Fietsen geeft veel vrijheid!

Ik gun alle vrouwen en mannen het plezier van het fietsen, maar vooral ook de grotere vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Al fietsend ben je buiten en lekker in beweging, heel gezond.
Een baan of vrijwilligerswerk is nu makkelijker toegankelijk, omdat je er zelf naartoe kunt fietsen. Ook samen fietsen met je kinderen is dan mogelijk of gezellig met z’n allen op stap op de fiets.

Fietsen doet goed, het geeft een groot gevoel van eigenwaarde.
Je kunt heel trots zijn op jezelf als je het fietsen op latere leeftijd hebt geleerd!

Ervaringen