Fietsles volwassenen

Iedereen in Nederland kan fietsen!

Was dat maar waar

Niet alle volwassenen in Nederland kunnen fietsen. Dat is best lastig, want fietsen leren op latere leeftijd is moeilijk. Dit ervaar ik al een aantal jaren tijdens het geven van fietsles aan allochtone vrouwen, de vrouwen hebben meestal nog nooit gefietst. Er is heel wat moed en doorzettingsvermogen voor nodig om het fietsen onder de knie te krijgen, maar net zo belangrijk zijn de verkeersregels die geleerd moeten worden.

Als het fietsen uiteindelijk lukt geeft dat zoveel vrijheid, ineens gaat er een wereld open voor de vrouwen. Toch leert niet iedereen fietsen tijdens deze groeps-fietslessen. Sommige vrouwen zijn angstig zodat ze niet zelfstandig kunnen fietsen en het verkeer in durven.

Theorie verkeersles voor vrouwen
Een aantal oorzaken van fietsangst:
  • De techniek van het fietsen niet beheersen
  • Evenwichtsproblemen
  • Lichamelijke problemen die het fietsen belemmeren

Ook kan er sprake zijn van verkeersangst door het drukke verkeer of onzeker zijn omdat ze de verkeersregels niet kennen en daardoor geen overzicht hebben.

Het stimuleren en vergroten van het zelfvertrouwen van de vrouwen is een belangrijk punt in het traject. Op een bepaald moment in het traject moeten de vrouwen, op een rustige plek in hun eigen omgeving, fietskilometers maken. Het fietsen moet vanzelf gaan, ze moeten niet meer nadenken over de fietsbeweging zelf, zodat alle aandacht naar het verkeer kan gaan.

Het is een uitdagende opdracht om ook deze fietsangstige vrouwen op de fiets te krijgen.

Filmpje: fietsles in je eigen omgeving

Fietsles voor vrouwen

Fietsles vanuit Amersfoort


Fietsles voor buitenlandse vrouwen
Heb je een vraag op fietsgebied?

Stel de vraag gerust. Hopelijk kan ik je verder helpen, zo niet dan ken ik vast iemand anders die je wel kan helpen.

Mijn doel is nog meer vrouwen en mannen op de fiets naar het werk. Of de fiets pakken voor de boodschappen in de stad, vrienden bezoeken, om te bewegen, voor ontspanning of gezellig samen een stukje fietsen.


Fietsen op een driewielfiets

Fietsen is voor de meeste mensen geen probleem, het is ons met de paplepel ingegoten. Als fietsen op een gewone tweewiel-fiets niet (meer) lukt dan zijn er gelukkig allerlei andere mogelijkheden, onder andere de driewielfiets.

Fietsen op een driewielfiets is een compleet andere manier van fietsen, hier moet je aan wennen. Een of meer fietslessen zijn meestal voldoende om het vertrouwen te krijgen om met de driewielfiets veilig de weg op te gaan. Zodat je opnieuw weer met veel plezier op de fiets stapt, mooie fietstochten maakt en in beweging blijft.

Ik help u graag een stukje op weg met de driewielfiets.

Reacties
Opdrachtgever fietsles; 'We zijn heel blij en tevreden met de samenwerking, je voortgangsnotities en je inzet! Bij cliënten waarbij de volgende stap in het grotere traject niet te zetten is vanwege fietsangst, maak je echt het verschil, en dat was precies wat we zochten!'

Een vrouw  die heeft leren fietsen en nu zelfs met kinderen in de fietskar door de stad fietst; 'Dank je wel Annie ik word meer zeker over mij zelf door jou. Jij bent geweldig.'